Taky skřípete zuby, když se vaše děti dožadují společného pečení vánočního cukroví? Už nemusíte. Máme pro vás čtyři recepty na sladké dobroty, do jejichž přípravy je můžete bez obav zapojit, a radost z toho budou mít oni i vy.
Ořechové tyčinky Martiny Linkové z portálu o kreativním tvoření Aladine.cz
Co budete potřebovat: 25 dkg práškového cukru, 20 dkg mletých ořechů
3 bílky, Drcený hřebíček (10 kusů), cukrářské oplatky, kostku cukru, vanilkový cukr, mletou skořici, citrónovou kůru, strouhanku z dvou rohlíků, prášek do pečiva
Jak na to: V hmoždíři rozdrťte 10 hřebíčků, kostku cukru, trochu vanilkového cukru. Přidejte mletou skořici, citrónovou kůru, strouhanku a na špičku nože prášek do pečiva. Cukrářské oplatky nastříhejte na plátky 2×8 centimetrů. Z bílků vyšlehejte sníh. Postupně do něj přidávejte 2/3 práškového cukru, mleté ořechy a také směs hřebíčků a strouhanky. Jakmile budete mít hotovo, požádejte děti, aby směs rovnoměrně natřely na nastříhané oplatky. Každou můžete navíc ozdobit polovinou nebo celou mandlí. Oplatky vložte do trouby rozpálené na 150 – 180°C a nechte je sušit. Vyndejte je, když začnou zlátnout a rukou vyzkoušíte, že náplň zcela ztuhla.
Tajný tip Martiny Linkové: Pokud chcete s dětmi zdobit klasické cukroví, ale bojíte se, jak to dopadne, už nemusíte. AladinE prodává jedlé fixy, se kterými se mohou snadnou ujmout i tohoto úkolu.
Domácí přítel Štěpánky Štrougalové, zakladatelky Baby Clubu Juklík
Co budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 300 g cukru, 3 vajíčka, ořechy – půlky (cca 40 kusů)
Jak na to: Ze surovin vypracujte těsto a rozválejte jej, aby bylo silné zhruba půl centimetru. Z něj pak krájejte pásky široké zhruba pět centimetrů. Jakmile budete mít hotovo, pověřte děti, aby středem pásku skládaly těsně za sebou půlky ořechů. Poté ořechy zabalte (volné boky těsta přeložte jako u štrúdlu) a potřete žloutkem. Pečte v troubě rozpálené na 160 °C do světle růžova. Upečené a ještě horké krájejte na 2 až 3 centimetry tenké pásky. Pracujte rychle, protože studené je nenakrájíte.
Tajný tip Štěpánky Štrougalové: Jakmile vystydnou, jsou tvrdé a lámou se. Aby ostatní pláty nestydly, osobně je pro udržení teploty přikrývám utěrkou. Nakrájené plátky pak nechejte při pokojové teplotě uschnout.
Zdravé raw kuličky Jany Havrdové, prezidentky Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a portálu Ourlovelycooking.com
Co budete potřebovat: 100 g tekutého medu, 50 g sezamových semínek (můžete zkusit i chia), 50 g mletého máku, 50 g mletých vlašských ořechů, 50 g sušených, jemně umletých švestek
Jak na to: Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte do kompaktní hmoty. Poté můžete pověřit děti, aby z hmoty tvarovaly kuličky – jak budou velké, záleží na vaší mlsné. Kuličky skladujte v lednici.
Tajný tip Jany Havrdové: Pokud chcete RAW kuličky zkusit i v jiných příchutích, můžete obalit také v nasekaných pistáciích, matcha čaji či v rozmixované kustovnici. Více nejen vánočních receptů najdete na www.ourlovelycooking.com, kde tři kamarádky, které nejsou profesionální kuchařky, sbírají ty nejlepší zdravé a chutné recepty.
Dvoubarevné kuličky Kristýny Přibylové, majitelky dětských tělocvičen Monkey´s Gym
Co budete potřebovat: 20 g 100% tuku (já používám Iva), 150 g čokolády na vaření, 2 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, 150 g kokosu, 2 lžíce rumu
Jak na to: Do kastrůlku vložte tuk a nalámejte čokoládu na vaření. Postavte ho do vodní lázně a nechte vše rozpustit. Vejce a moučkový cukr utřete do pěny (nejlepší je použít ruční šlehač – hmota je pak pěkně vláčná a načechraná, což je na výsledku hodně znát) a postupně po malých dávkách přidávejte kokos, rum a nakonec zchladlou rozpuštěnou čokoládu. Vše důkladně promíchejte a pak svěřte hmotu dětem, aby tvořily kuličky.
Tajný tip Kristýny Přibylové: U nás si kluci práci většinou rozdělí – jeden dělá kuličky a ten druhý obaluje v kokosu nebo nasekaných mandlích. Výsledek je úžasný.
Zdravé vanilkové rohlíčky Katky Princové ze Ski a Bike Centra Radotín
Co budete potřebovat: 180 g hladké mouky, 100 g pohankové mouky, 200 g másla, 110 g vlašských ořechů, citronovou kůru z jednoho bio citrónu, 40 – 50 g cukru muscovado, vanilku/vanilkový cukr
Jak na to: Ořechy rozsekejte v sekáčku, ale ne úplně najemno. Poté je promíchejte s oběma moukami, což můžete svěřit dětem. Přidejte citronovou kůru, cukr, nakonec máslo a vše zpracujte rukama v těsto. Nechte odpočinout v ledničce minimálně 30 minut. Poté z těsta vyválejte válec, odkrajujte z něj kolečka a z nich tvarujte rohlíčky. Pečte v horkovzdušné troubě rozpálené cca na 180 °C do růžova.
Tajný tip Katky Princové: Po upečení ihned obalujte v cukru s vanilkou. Nemusí být, ale je to lahodné. Osobně používám rozmixovaný třtinový cukr dopředu naložený s vanilkou.
Zdroj informací: www.aladine.cz, www.juklik.cz, www.monkeysgym.cz, www.fisaf.cz, www.ourlovelycooking.com, www.skibi.cz