Právě vychází nová zcela unikátní kuchařka JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni. A čím je tak jedinečná? Co byste řekli tomu, mít konečně před sebou návod na to, jak vařit dobře, zdravě, rychle, z toho, co je to které roční období k dostání a navíc stále česky?
Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Kniha autorek Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.
„Kuchařka Jezte česky vychází z každodenního života a je pro každodenní život zase určená. Nabídne vám zajímavosti o původních surovinách, které jsou běžně k sehnání, a přesto je moc nepoužíváme. Vaření v podání Jany Vašákové rozhodně neznamená nudu! Recepty mají šmrnc, tradiční jídla díky nim dostávají nový švih. A fotky? Krása je opět v jednoduchosti, to dokazuje Zdena Skokanová N. za objektivem! Tuhle knížku je radost číst, je radost se na ni dívat a je radost podle ní i vařit,“ shodují se Eva Všetíčková a Jitka Rakosníková z časopisu FOOD, které už měly možnost si knihu přečíst.
Jezte česky po celý rok!
V této kuchařce navíc najdete také vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. A nechybí tady ani zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka či z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.
„Dobrá kuchařka je jako droga – způsobí návyk, kterého se jen tak nezbavíte. Má totiž několik funkcí. Můžete si v ní číst, jen tak listovat, prohlížet si fotky a obrázky, vařit podle ní nebo v ní hledat inspiraci. A najdete v ní i mnoho informací, které se vám budou hodit z hlediska zdravého životního stylu. Pokud jsme v Česku, měli bychom v naší kuchyni využívat hlavně české a kvalitní suroviny a možná si připomenout i ty, na kterých jsme si dříve pochutnávali, ale dnes z našich spíží a ledniček vymizely. Pak třeba nebude vadit, když občas zhřešíte nějakou sladkostí či jinou dobrotou. Hlavně, když vás vaření bude bavit a když bude chutnat celé rodině u společného stolu,“ doporučuje Petr Havlíček, spoluautor knih Jídlo jako životní styl I. a II.
Knihu Jezte česky, rok v naší kuchyni vydalo nakladatelství Smart Press, více na www.smartpress.cz
Více informací nadjete na www.jeztecesky.cz