Dá se spojit výlet za dobrým jídlem s povyražením pro děti a zábavou na čerstvém horském vzduchu? V případě Karlovského gastrofestivalu to vše můžete zažit v jednom dni. Vyrazte ve dnech 4. až 6. října do Velkých Karlovic.
Ochutnávky toho nejlepšího (nejen) z valašské kuchyně, ale i novinku v podobě frgálové manufaktury, tradiční soutěž frgálů, farmářský trh, kuchařské show, ochutnávky vín předních tuzemských vinařů či galavečeře s uznávanými šéfkuchaři včetně českého držitele michelinské hvězdy Oldřicha Sahajdáka: to vše letos Karlovský gastrofestival nabídne svým návštěvníkům. Letos již popáté.
Mottem gastrofestivalu je propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál či slivovice. Součástí proto bývá i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál a nechybí ani zabíjačka. Gastrofestival se zároveň pravidelně otevírá i hostům z regionu a zahraničí. Na farmářském trhu tak budou opět zastoupeny mj. sýry, parmská šunka prosciutto, vína a další produkty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii, nebo ovčí sýry z Maďarska. Zpestřením bude letos ochutnávka asijské kuchyně u hotelu Horal, kterou zaštítí maséři tamního relaxačního centra Wellness Horal z Thajska, Srí Lanky, Filipín a Bali, dále specialit zakarpatské kuchyně nebo třeba vybraných druhů piv nového Pivovaru Čechmánek, jejž provozuje známý hokejový brankář Roman Čechmánek.
To vše zažijete při takzvané Gastro tour s farmářským trhem, která je ústředním bodem programu. Můžete navštěvovat místní hospody a další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin. Všude v tomto čase platí jednotná měna Valašský gastroš, kterou je možné na každé zastávce směnit v poměru 1 gastroš = 25 Kč.
Mezi jednotlivými gastro zastávkami vzdálenými do 3,5 km se můžete projít po cyklostezce Bečva, nebo se svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Pro děti do 12 let je svezení zdarma.
Gastro tour provází i další programy: řemeslný jarmark, hudební vystoupení s cimbálovou muzikou i dechovkou, frgálová manufaktura a kuchařské show s mistry kuchaři. Zajímavostí bude výstava valašského malíře Ilji Hartingra (s vernisáží v pátek 4. 10. v 18 hodin) a nechybí ani zábava pro děti.
Centrum zábavy pro děti bude během gastrofestivalu u Pensionu Školka, které nabízí zázemí s velkorysým prostorem pro odpočinek rodičů a zábavu dětí, třeba při projížďkách na koni. Nechybí ani sladké dobroty pro děti: šišky s mákem, palačinky či chutná linecká kolečka.
Zlatým hřebem gastrofestivalu Soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v neděli 6. října. Může se jí zúčastnit kdokoli, kdo přinese svůj frgál nejpozději v 11 hodin do hotelu Lanterna. Koláče posoudí porota v čele s předsedou Ladislavem Frgalem. Loni jich porota posoudila rekordních 83. Ochutnávat může také široká veřejnost.
Vstup na Gastro tour je zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi akcemi v ČR ojedinělý.
Zábava pokračuje i po setmění. Pokud vaše děti vydrží vzhůru, vezměte je na pravou vatru na Zakarpatský večer do Areálu Lésková (provozuje jej podnikatel původem z Ukrajiny).
Dospělí si mohou pochutnat na některé z populárních galavečeří, které vedle michelinského kuchaře připraví šéfkuchaři dvou zdejších vyhlášených hotelových restaurací – Pavel Václavík (Spa hotel Lanterna) a Jaroslav Orság (wellness hotel Horal). Michelinská galavečeře Oldřicha Sahajdáka je již vyprodána, stále ale zbývá několik volných míst na další tři galavečeře s tématikou valašské kuchyně a dýňových specialit.
Více na www.karlovskygastrofestival.cz
Program Karlovského gastrofestivalu
Pátek 4. 10.
- 18:00 – Vernisáž výstavy Ilji Hartingra
- 20:00 – Galavečeře „Návrat ke kořenům – Pavel Václavík
- 20:00 – Barmanský večer
Sobota 5. 10.
- 10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem
- 10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura + výstava Ilji Hartingera
- 10:00 – 18:00 – Kuchařské show (Chef Zlín, ETA, Whirlpool, Makro..)
- 19:00 – Posezení s lidovou muzikou, Zakarpatský večer
- 20:00 – Michelinská galavečeře – Oldřich Sahajdák, La Degustation Boheme
- 20:00 – Galavečeře „To nejlepší z Valašska“ – Jaroslav Orság + Vinař roku 2013 Josef
- 20:00 – Barmanský večer
Neděle 6. 10.
- 10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem
- 10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura + výstava Ilji Hartingera
- 11:00 – 18:00 – Kuchařské show ((Chef Zlín, ETA, Whirlpool, Makro..)
- 11:30 – 22:00 – Degustační obědové a večerní menu „Kouzlení z dýně“
- 12:00 – 15:00 Soutěž o nejlepší valašský frgál
- 20:00 – Barmanský večer
Kdo je zapojen do gastrofestivalu
Místní podniky: Spa hotel Lanterna, wellness hotel Horal, hotel Galik, Penzion Pod Pralesem, Pension Školka, Areál Lésková, hotel Pod Javorem, Gril srub Razula, Chaloupky U Pařízků
Hosté: Restaurace a hotelu U Vychopňů (Vsetín), hotel Octárna (Kroměříž)
Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo, moc
jsme si pochutnali. Přidáváme mezi rodinné recepty. Díky!