Nečekaná návštěva dokáže pořádně překazit plány, a co teprve, když nevíte, co jí nabídnout k snědku? Vyzkoušejte pár receptů na party delikatesy, které svým hostům servíruje výživový specialista Martin Škába. Budou se vám rozhodně sbíhat sliny.
1. Pomazánka „Miso zázrak“
Potřebujeme: Zelenina (mrkev červená a žlutá), brokolice, mini kukuřice, hrachové lusky, Miso (jemná pasta z fermentované sóji a rýže), vločky řasy NORI
Postup: Hluboce zmrazenou nebo čerstvou zeleninu povaříme ve vodě cca 4- 5 min. Poté vodu slijeme a zeleninu dáme do nádoby na rozmixování. Tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou pastu. Přidáme Miso a zamícháme do pasty. Nakonec přidáme vločky Nori a opět zamícháme. Získáme velmi chutnou pomazánku, její výraznou chuť jí dodá právě pasta Miso.
Proč je zdravá:„Miso pasta, kterou jsem zvolil, je vyrobena ze sóji a rýže procesem fermentace. Patří mezi potraviny jako je tempeh a natto. Miso pasta se používá k ochucování a má velmi lahodnou a výraznou chuť. Je velký zdrojem živých enzymů, vitamínů (hlavně vápníku, železa, vitamínů B- komplexu), minerálů, podporuje trávení a podporuje zdravý cév,“ vysvětluje Martin Škába.
2. Pomazánka „Elixír mládí“
Potřebujeme: Zelenina (mrkev červená a žlutá), brokolice, mini kukuřice, hrachové lusky, konopný protein (v syrové kvalitě tzv. RAW), prášek ze zeleného ječmene, psyllium (indická vláknina), citronová šťáva, japonská mořská řasa.
Postup: Hluboce zmrazenou nebo čerstvou zeleninu povaříme ve vodě cca 4- 5 min. Poté vodu slijeme a zeleninu dáme do nádoby na rozmixování. Tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou pastu. Přidáváme postupně konopný protein, zelený ječmen, psyllium, japonskou řasu a vše zamícháme. Nakonec zakápneme citronovou šťávou (pomazánka je velmi chutná i bez japonské mořské řasy, pokud byste ji nesehnali).
Proč je zdravá: „Konopný protein je bohatým zdrojem esenciálních aminokyselin, omega-3 a vlákniny. Většinou má obsah bílkovin kolem 45- 50 %, takže je lehce vstřebatelný pro všechny věkové vrstvy strávníků. Prášek ze zeleného ječmene je obrovský zdroj vitamínů, minerálů, chlorofylu, vlákniny a aktivních enzymů. Psyllium je indický druh vlákniny, která velmi pomáhá „očistě“ tlustého střeva a tím i zdraví celého těla. Jak říkají východní medicíny – správné trávení je základ zdraví,“ vyjmenovává Martin Škába.
3. Pomazánka „Česneková delikatesa se lněným olejem“
Potřebujeme: Zelenina (mrkev červená a žlutá), brokolice, mini kukuřice, hrachové lusky, fazole, cizrna, konopná semínka, česnek, lněný olej
Postup: Hluboce zmrazenou nebo čerstvou zeleninu povaříme ve vodě cca 4- 5 min. Uvaříme fazole a cizrnu. Uvařenou zeleninu, fazole i cizrnu rozmixujeme na pastu. Rozmáčknutý česnek přimícháme. Zamícháme konopná semínka a zakápneme lněným olejem.
Proč je zdravá: „Lněný olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které pomáhají zdraví cév a srdce, kloubů, mozku i celého imunitního systému,“ komentuje odborník.
4. Pomazánka „Konopná dobrota s chia semínky“
Potřebujeme: Zelenina (mrkev červená a žlutá), brokolice, mini kukuřice, hrachové lusky, miso, konopný protein, chia semínka
Postup: Hluboce zmrazenou nebo čerstvou zeleninu povaříme ve vodě cca 4- 5 min. Tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou pastu. Přidáme Miso a konopný protein (prášek) zamícháme do pasty. Nakonec přidáme chia semínka.
Proč je zdravá: „Použili jsme Miso pastu, která má pozitivní zdravotní účinky a Chia semínka jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů, omega-3, vápníku (5x víc vápníku než v mléce), železa, zinku, draslíku, magnesia, fosforu a další důležité živin,“ upřesňuje Martin Škába.
Více na www.skaba.cz.