Příchod nového roku se má patřičně oslavit, ale co pak s těmi následky? Třeští vám hlava, zlobí vás žaludek?  Výživový specialista Martin Škába ví, jak připravit svůj organismus na pořádný mejdan.

kocovina, Malý dobrodruh
Foto: www.fotoguru.cz

„Průměrný Čech má již v 35 – 40 letech zanesená játra. Ta jsou obrovským filtrem a díky nezdravému životu jsou již v tomto mladém věku dosti nefunkční. To se bohužel málokdy objeví v krevních rozborech,“ říká výživový specialista Martin Škába z portálu www.skaba.cz s tím, že jsou dvě možnosti, jak připravit svá játra na to, aby více „vydržela“ nápor zejména při bujarých oslavách Nového roku.

„Játra je ideální vyčistit a alespoň měsíc dodržovat zdravější životní styl, což se ale bohužel většině lidí udělat nechce. Druhou variantou pak je připravit svá játra aspoň několik dní před samotným popíjením,“ upozorňuje Martin Škába. Lehká očistná kůra pak zároveň zajistí to, že vaše kocovina bude menší či se jí vyhnete zcela…

Držte se správného postupu

Minimálně 3 až 4 dny před Novým rokem se snažte držet těchto rad:

1) vylučte maso ze svého jídelníčku, aby si střeva a játra mohly trochu vyčistit a odpočinout

2) začněte pít zeleninové šťávy („Dejte si zejména červenou řepu a jablko v poměru 1:1 a denně aspoň 0,5 litru. To je skvělá kombinace pro játra stejně jako šťávy z mrkve, řepy a okurky v poměru 10:3:3,“ doporučuje Martin Škába.).

3) začněte jíst kysané zelí a rozemleté lněné semínko (pomůže na pročištění střev a tím pomůže játrům)

4) hodně pijte neperlivou vodu

5) konzumujte 3-5 x denně vitamíny skupiny B

6) dejte si 3-5x denně Lecitin

7) do stravy zařaďte za studena lisovaný lněný olej a konopný – alespoň 2 lžičky denně

8) dopřejte si nesolené para ořechy, mandle a kešu – alespoň hrst denně!

9) Pijte 3 x denně čaj zelený Puerh – pomáhá čistit a posilovat játra

Dopřejte si tučná jídla

A pozor: velice důležitá je i strava na Nový rok, která může vaši následnou kocovinu notně poznamenat. „Paradoxně si před popíjením můžete dopřát tučnější jídla. Nejhorší je totiž pít a jíst pouze nízkotučnou stravu nebo nejíst vůbec! Dopoledne ale rozhodně vypijte alespoň půl litru zeleninových šťáv. Tímto způsobem se játra posílí a více takzvaně vydržíte,“ radí Martin Škába.

Více  informací na www.skaba.cz.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*