Za dobrým jídlem nemusíte jezdit až do Paříže. Užijte si francouzskou i bavorskou kuchyni přímo v Čechách. V Kašperskách Horách se dovíte, jaké rostliny jsou jedlé, jak připravit chutnou kávu a dobrou snídani. Vypustit starosti a uvolnit se můžete při klavírních večerech i francouzském šansonu. Nebespán café & apartments v Kašperských Horách je jedničkou v pořádání gastrovíkendů, tak už víte, kam se o víkendu vydáte?
Ráno si ve stylové restauraci vyberete z francouzské, bavorské či jiné speciální snídaně. Dopoledne se naučíte připravovat dobrou kávu nebo se vypravíte za jedlými rostlinami. Na oběd si dáte jídlo z čerstvých regionálních potravin a odpoledne se podíváte na jejich výrobu na farmy. Úroveň večeře zvýší ochutnávka rozmanitých druhů vín, hořící krb a tóny klavíru. Tohle je v poslední době vysněná dovolená mnohých Čechů. Gastrovíkendy jsou čím dál oblíbenější formou odpočinku.
„Češi si poslední roky oblíbili menší útulná ubytovací zařízení rodinného typu, obklopená krásnou přírodou. Osobitý charakter, útulné a čisté pokoje, udržované okolí, kvalitní služby a stále častěji také dobrá kuchyně – ta je dnes na jednom z prvních míst při rozhodování se o výběru ubytování,“ říká Jaroslav Skalka ze společnosti FTonline, která každoročně pořádá ankety Kemp a Penzion roku.
Češi stále častěji vyhledávají penziony a hotely, které jsou vyhlášeny kvalitní kuchyní. Pro ubytovací zařízení je to zároveň vítaná příležitost, nalákat hosty i mimo jejich hlavní sezónu, díky speciálním víkendovým pobytům, spojených s gastronomickým zážitkem. „Pořádají proto zabíjačkové víkendy, zvěřinové hody, svatomartinské víkendy, v jižních Čechách se základem takových pobytových balíčků stávají ryby, o vinobraní na Moravě není třeba ani mluvit. Do popředí se dostává tradiční česká a staročeská kuchyně, sezonní a lokální speciality připravované z čerstvých surovin, nechybí ani receptury našich babiček. Další vhodnou příležitostí jsou rozhodně také valentýnská menu,“ upozorňuje Jaroslav Skalka.
Češi milují gastrovíkendy
Oblíbený druh trávení volného času v zahraničí slaví boom i u nás a spousta hoteliérů proto dokonce mění své zaměření. „Původně jsme s manželem provozovali baby-friendly hotel. Tento trend stále funguje, ale jak nám odrůstají děti, začalo nás lákat vyzkoušet si něco nového. Jasnou budoucnost vidíme v zaměření se na gastro turistiku a tomu přizpůsobujeme naši nabídku a dokonce i prostory,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách.
Velké dětské centrum tak vystřídal stylový interiér v duchu prvorepublikových kaváren s klasickými thonetkami a pohodlnými křesílky. Lidé sem přijíždějí za zážitky ze špičkové kávy připravené na legendárním kávovaru, za domácími dorty a zákusky od tamní cukrářky i za dobrými jídly z prvotřídních regionálních surovin. „Vše vyrábíme sami. Nakupujeme v sousedním Bavorsku i u regionálních dodavatelů, kvalita je pro nás naprosto zásadní. Vždy čerstvou biokávu nám dodává vyhlášená pražská pražírna,“ upřesňuje Sabina Kmecová.
Docílili tak toho, že se k nim lidé vracejí, a protože jim chtěli dát něco navíc, pustili se do pořádání nejrůznějších gastronomických akcí od praktických seminářů vaření kávy, přes předvánoční zábavné pečení cukroví až po gastro výlety na okolní šumavské farmy.
Kašperské Hory, domov gastronomických zážitků
Valentýn podle Amélie z Montmartru
V restauraci a kavárně Nebespán v Kašperských Horách pro vás v sobotu 14. února 2015, v den všech zamilovaných, přichystali nejen výborné jídlo, ale i zážitek, který pohladí vaše uši a především duši. Od 19:30 hodin si tady budete moct poslechnout krásné romantické melodie z filmu Amélie z Montmartru v podání skvělých hudebníků Jill tria! Už od 17 hodin však budete moct zjistit, zda láska skutečně prochází žaludkem. Pro všechny zamilované (ale nejen ty) bude připraveno speciální valentýnské menu, skládající se z aperitivu v podobě Arancella na ledu s pomerančovým freshem, pak si pochutnáte na antipasti pro dva, vyberete si hned ze tří hlavních chodů a chybět nebude ani lehký dezert. Více na www.nebespan.cz
Klavírní večery i snídaně
Na domácí dobroty ze Šumavy, ale i lahůdky francouzské kuchyně pojídané za doprovodu živého klavíru láká zážitková kavárna a restaurace Nebespán v Kašperských Horách. Můžete si dát pozdně odpolední drink, výbornou večeři nebo ještě lepší snídani a odpočinout si u lehce jazzového klavíru a zapáleného krbu! Není problém se také ubytovat, dopřát si relaxační masáže či kosmetiku, využít vybavenou hernu pro děti i zahradu a personál rád poradí, kam v okolí na výlet. Vstup na klavírní vystoupení je zdarma. Termíny: 21. – 22. 2., 18. – 19. 4., 30. – 31. 5. 2015, více na www.nebespan.cz
Francouzský šanson i delikatesy
O víkendu 14. a 15. března 2015 můžete v restauraci Nebespán ochutnat francouzská jídla – například tradičního kohouta na víně – a nebudou chybět ani rafinované dezerty. Velkým zážitkem pro všechny milovníky francouzské kultury bude v sobotu 14. března od 20:00 hodin vystoupení šansoniérky Evy Kriz a pianisty Milana Dvořáka v pásmu Zlatá éra francouzského šansonu. Celý večer je inspirován návštěvou známé kavárny „Les Deux Magots“ v pařížské Latinské čtvrti, kde se scházely v 50. a 60. letech minulého století největší osobnosti francouzské kulturní scény i francouzského šansonu, jakými byli Montand, Aznavour, Gréco, Piaf či Bécaud. Zážitek z krásných písní jistě podtrhne i prostředí Nebespánu, které je inspirováno právě francouzskými kavárnami. Vstup na hudební vystoupení je zdarma! Více na http://nebespan.cz/vecer-s-francouzskymi-sansony/
Unikátní seminář o kávě s Michalem Křížkou
Jedinečné povídání i praktické ukázky v podání Michala Křížky, jednoho z největších znalců kávy v ČR, se pravidelně konají v Nebespán café & apartments v Kašperských horách. Jeden z nejlepších českých baristů vám ukáže, jak se správně praží káva, a jak dobře upraženou kávu poznáte. Na programu je také cupping (ochutnávka různých druhů kávy) a ukázky alternativních příprav kávy, které můžete používat i u vás doma a připravit si tak opravdu skvělou kávu. Nebespán pro vás připravil navíc také ochutnávku všech svých domácích produktů. Vstup na akci je zdarma. Více informací na www.nebespan.cz
Jedlé kytky pro lehké tělo i duši
Kytky jsou nejen krásnou ozdobou, ale mohou být i příjemným a velice zdravým doplňkem našeho jídla. Naučte se poznávat, které rostliny ve volné přírodě jsou jedlé. Mimo jejich překvapivé chuti zažijete také radost z pobytu venku, naučíte se něco z ekologie, botaniky a především kulinářství! Naučí vás to na svém exkluzivním semináři 16. až 18. května 2015 v Nebespánu v Kašperských Horách expertka na jedlé kvítí a kulinární koučka Jana Vlková. Budou se vařit dobroty ze šumavských luk i hájů a skvěle se tak vyčistí vaše tělo i duše. Více na www.nebespan.cz a www.kytkykjidlu.cz
Tip na gastro ubytování: Přímo nad restaurací a kavárnou Nebespán jsou komfortní apartmány či levné, ale velice útulné bed & breakfast pokoje. K prostorám patří krásně vybavená zahrada se zábavou pro děti i terasou a lehátky pro odpočinek i velká herna, která je hned naproti v kavárně, aby si rodiče mohli jídlo i čas tady strávený náležitě vychutnat. Více na www.nebespan.cz