Indové ví, jak se stravovat. Jak jinak si také můžeme vysvětlit to, že jsou schopní pozřít ta nejpálivější jídla? Vyzkoušejte ajurvédskou detoxikaci, která očistí i vaše tělo. Nechte se unášet blahodárnými účinky nejstaršího léčebného systému v rakouském Larimaru.
„Ajurvéda je nejstarší léčebný systém na světě a pomáhá navodit proces samoléčby. Velkou míru zde hraje strava, přičemž podle této metody existují tři typy osobností, z nichž každému vyhovují zcela jiné potraviny,“ říká ajurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar. Se svými kolegy vypracovává na míru ozdravný plán, který se skládá z komplexní detoxikace, kdy očistíte žaludek, střeva, dutiny i krev. Pak vám pomohou změnit stravu, aby vám skutečně prospívala, vyberou vhodné cvičení, se kterým můžete se zkušenými trenéry začít, stejně jako s akupunkturou a ozdravnými masážemi a doporučí změny ve vašem životním stylu. Zásady ozdravné kúry pod dohledem ajurvédských lékařů dostanete pod kůži už za tři dny, lepší je ovšem vydržet týden. Mnoho věcí však můžete změnit i z pohodlí domova, například právě stravu podle typu osobnosti. Ajurvéda rozeznává tři. Najdete se?
Kým podle ajurvédy jsem?
Váta: Jste štíhlí, jednáte rychle, máte nepravidelnou stravu, lehký přerušovaný spánek, můžete trpět nespavostí. Nechybí vám nadšení a představivost. Rychle chápete i měníte nálady, často zapomínáte. Jste starostliví a máte sklon přepínat se. Energii pociťujete v návalech, někdy je jí spousta, jindy žádná.
Pitta: Jste střední postavy, často pociťujete hlad a žízeň, vaše kůže je načervenalá (často s pihami), vlasy máte světle hnědé/zrzavé. Máte averzi na slunce a horko, sklon ke hněvu a podrážděnosti. Máte rádi náročné úkoly, nechybí vám podnikavost, bystrý intelekt a stanovujete si velké cíle. Vaše řeč je jasná a přesná.
Kapha: Máte silnou postavu, ale i fyzickou sílu. Vaše energie je stálá, na nic nespěcháte. Jste klidní, trvá vám, než nové informace vstřebáte, máte dobrou paměť. Vaše kůže je chladná, bledá, často mastná. Můžete mít sklon k obezitě. Užíváte si hluboký spánek. Jste tolerantní, srdeční, dokážete odpouštět, ale můžete mít sklon k samolibosti.
Co jíst?
Každému typu osobnosti dělají dobře, či naopak špatně určité potraviny.
10 nejlepších potravin pro Vátu
Vátě dělají dobře hutné a teplé potraviny, nevadí jí mastnější tučnější strava.
1) Máslo (můžete přidat na a do čehokoliv)
2) Čerstvý zázvor (a další ostrá koření), ideální je čaj z čerstvého zázvoru
3) Teplé mléko (nejlépe se špetkou sušeného zázvoru a kardamonem)
4) Rýže nebo rýžový krém (s trochou másla, zázvorem a kardamomem)
5) Teplé polévky a dlouze vařená a dušená masa (nejlépe s několika druhy kořenové zeleniny)
6) Mandle (nejlépe opláchnuté vroucí vodou k odstranění slupky a lehce zapečené v másle)
7) Sladké ovoce, jako jsou datle, fíky a červené hrozny (nejlepší je pro vás ovoce pokojové teploty, sušené ovoce nejprve namočte)
8) Kořenová zelenina, jako je mrkev, červená řepa a sladké brambory (vařená a kořeněná)
9) Kuřecí vývar
10) Kichari – podle ajurvédy skutečný čistící pokrm a to pro všechny typy.
Recept: Do hrnce dáte vařit rýži a čočku zalité vodou. Přidáte nakrájené rajče. V druhém hrnci orestujete cibuli, přidáte špetku kari, koriandru a chilli, nakrájenou jakoukoliv sezónní zeleninu a zalijete horkou vodou. Dusíte cca 20 minut, pak osolíte. Rýže s čočkou je hotova jakmile se vyvaří voda. Posypete semínky (chia, lněným, konopným…) a čerstvým koriandrem.
Naplňte si svoji pittu
Pittě dělá nejlépe těžké, studené a sušší jídlo.
1) Rozpuštěné máslo přidané do pokrmů je jedinou mastnější výjimkou
2) Mléko (se špetkou kardamonu)
3) Slunečnicová semínka
4) Dušená brokolice
5) Okurka
6) Saláty a další listové zeleniny
7) Obiloviny, zejména oves
8) Čočka a jiné luštěniny
9) Kichari (viz recept výše)
10) Lassi – speciální ajurvédský nápoj, který osvěží, je výživově bohatý a podporuje očistu
S použitím správného koření a teploty je lassi prospěšné všem ayurvédským typům.
Recept: Pro Vátu je ideální půl šálku bílého kvalitního jogurtu s půl šálkem vody a špetkou kmínu. Pitta by si měla přidat rozmixované sladké ovoce, Kapha špetku soli a zázvor.
10 úžasných surovin pro Kaphu
Kapha nejvíce ocení suché, světlé a teplé jídlo.
1) Teplá voda s čerstvým zázvorem, medem a citronem (u Kaphy tento nápoj dokáže nahradit jídlo)
2) Teplá pohanka, žito nebo proso
3) Kichari (pikantní, s čerstvým zázvorem, pepřem a chilli)
4) Granátová jablka, meruňky, datle, fíky
5) Listová zelenina
6) Artyčok, květák a zelené fazolky
7) Klíčky
8) Sojové mléko
9) Čočka a jiné luštěniny
10) Dušená růžičková kapusta
Co v jídelníčku chybět nesmí?
Nevíte, jaká osobnost jste? Zde jsou jídla, která podle ajurvédy prospívají všem:
1) Kichari
2) Basmati rýže
3) Mungo
4) Jablka, meruňky, jahody
5) Chřest a zelené fazolky
6) Hrách a koriandr
7) Přepuštěné máslo
8) Lassi
9) Slunečnicová semínka
10) Kozí mléko
Do léčivých termálních lázní za světovými odborníky
Léčivé termální prameny a „čistící“ karibský polodrahokam Larimar, podle něhož získal hotel jméno, to jsou dva zdejší unikáty. Odpočinout si můžete v teplých vnitřních i venkovních bazénech, ve světě saun, v energetizační síni s krystaly, či na zahradě s proutěnými koši a jezerem plným leknínů. Za svítání můžete cvičit jógu s mistry z indických ashramů, kdykoliv se zrelaxovat pod rukama nejlepších masérů z celého světa, lahůdky vám kuchaři vykouzlí podle vašeho ajurvédského typu a vyzkoušet můžete rovněž metody psychosomatiky a léčení krystaly. K dispozici jsou odborníci na nespavost i na to, jak zvládnout syndrom vyhoření.
Více na www.larimarhotel.at.