Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Jak jíst v zimě a nepřibrat

S dlouhými večery přichází i větší chuť k jídlu. Neustálé zobání dobrot se vám však vymstí přebytečnými kily. Jaké potraviny si tedy můžete dopřávat, aniž byste při vážení trpěli? To vám poradí výživový poradce Martin Škába.

Mlsejte po večerech zdravě. Foto: www.skaba.cz

V zimě zpravidla nabereme kila tuku, které se pak během roku snažíme shodit. Čím to je? „Mohou za to krátké dny, dlouhé noci, málo slunečního svitu a hlavně to, že většina lidí nemá chuť se moc hýbat a naopak utápí pochmurné nálady konzumací velkého množství jídla,“ říká výživový specialista Martin Škába, který má na svém webu www.skaba.cz velký seznam potravin, které v zimě zabrání tloustnutí. A my jsme vybrali alespoň některé z nich.

Jídlo, které zahřeje

„Každá potravina, kterou sníme, v našem těle během trávení vytváří chlad, je neutrální nebo plodí teplo,“ upozorňuje Martin Škába na termický účinek všeho, co sníme.  Právě nyní v zimě je podle něj velmi důležité zaměřit se na konzumaci stravy se zahřívajícími účinky. „Tím, že nás potraviny vnitřně zahřejí, podpoříme zvýšení činnosti metabolismu a budeme lépe spalovat tuky.“

Do našeho jídelníčku doporučuje aktuálně zařadit především zeleninu (a to ke každému většímu jídlu v poměru ¼ zeleniny, ¼ sacharidů, ¼ bílkovin), zejména zelí, tykve, dýně, růžičkovou kapustu, cibuli, česnek, pórek, celer apod.

„Potraviny upravujte vždy tepelně. Nedoporučuji jíst čerstvé ovoce ani zeleninu. Velmi ochlazují tělo, zpomalují metabolismus a v neposlední řadě oslabují imunitní systém. V zimě jsou ideální husté zeleninové vývary nebo tepelně upravená zelenina přidávaná ke každému jídlu. Existuje koření, které urychluje trávení. Nebojte se kari, bazalky, zázvoru, pepře ani papriky,“ radí Martin Škába.

Potraviny podporující v zimě metabolismus a hubnutí:

Obiloviny:  divoká rýže, kroupy, oves, pohanka
Luštěniny:  sója
Zelenina a ovoce:  lilek, zelí, cibule, česnek, pórek, mrkev, třešně, hrozny, meruňky, jahody
Mléčné výrobky:  kozí sýr, kozí mléko
Ořechy:  vlašské

Ostatní:  mořské řasy, mořská sůl, minerální vody , kakao, kokosové mléko

Maso: kuře, jehněčí, kozí maso, bažant

Ryby:  losos, slávka, humr, úhoř, tuňák, pstruh, sardinky

Koření: kozí maso, čili, fenykl, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, skořice, rozmarýn, zázvor

Ale pozor: Ani tzv. zahřívací potraviny neudělají zázraky, pokud se nezačnete hýbat! A nejlépe na čerstvém vzduchu – lyžujte, běžkujte, nebo se jen vydejte na delší túru ve sněhu. „I půlhodinová procházka po obědě a večeři dělá divy. Podpoříte trávení, detoxikaci těla a spálíte více energie,“ uzavírá Martin Škába.

Zdroj a foto: www.skaba.cz

Exit mobile version