Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Naučte se péct voňavé perníčky z Cách

Nastává čas příprav na Vánoce. Zkuste letos upéct perníčky trochu jinak. Užitečný vám jistě bude recept na printen, což jsou perníčky až z Cách. Pokud se do této lahůdky zamilujete, pak se za ní můžete do Cách jet třeba i podívat.

Pochutnejte si na výborných perníčcích až z Cách. Foto: www.aachen.de

Printen, světově proslulé perníčky s pronikavou vůní koření jsou typickým, nejen vánočním, suvenýrem z Cách. Název „Printen“ je odvozený od anglického „to print“ – tisknout. V dávných časech se k výrobě perníčků používaly dřevěné formy, kterými se do pečiva vytlačoval jejich charakteristický tvar. Perníčky ale nemají jen tradiční podobu vykrojených zvířátek, či vánočních motivů s jednoduchou bílou polevou. Jsou posypané mandlemi i ořechy, polévané čokoládou, jsou bílé, žíhané, pečou se po jednotlivých kouscích i velkých plátech. Během cášských vánočních trhů leží na tácku kousky na ochutnání v každém obchodě. Originální recept na jejich pečení je tajný a místní pekaři jej střeží jako oko v hlavě.

Domácí perníčky Printen

500g hladké mouky

400g melasového sirupu

75 g rozinek, rum na jejich namočení

75 g kandované pomerančové kůry

75 g kandované citronové kůry

1 polévková lžíce perníkového koření

1 polévková lžíce jedlé sody

melasový sirup a oloupané mandle na ozdobení

Postup:

Namočte rozinky do rumu a zahřívejte tak dlouho, dokud jej rozinky nenasáknou, zbytek rumu vylijte. Rozpusťte jedlou sodu v trošce vody a přimíchejte citrónovou a pomerančovou kúru nakrájenou na drobné kostičky. Promíchejte mouku, melasu a perníkové koření, přidejte rumem nasáklé rozinky a jedlou sodu s citrónovou a pomerančovou kůrou. Dobře promíchejte. Těsto dejte vychladit asi na tři hodiny. Poté těsto rozválejte mezi dvěma kusy potravinové fólie na asi 1 cm silný plát. Rozkrájejte na obdélníčky 3 x 7 cm. Rozmíchejte melasu s trochou vody a kousky potřete, ozdobte mandlemi a pečte v elektrické troubě při 190°C asi 15 minut.

Na vánoční trhy do Cách

22. listopadu – 23. prosince 2013

Vánoční trh ve starobylých Cáchách je jedním z největších a nejkrásnějších trhů v Německu. Každoročně jej navštíví kolem 1,5 milionu návštěvníků zejména z okolních zemí. Stejně jako každý rok, tak i letos se okolí cášské radnice promění v ráj světel, barev, vánočních zvuků a neodolatelných vůní, které v krásném prostředí historického centra vytvoří nezapomenutelnou atmosféru. Vánoční scenérii dominuje slavnostně nasvícená katedrála – cášský dóm, který byl první německou památkou zapsanou do seznamu světového dědictví UNESCO. V roce 1349 zde byl korunován na římského krále Karel IV.

Tradiční místní zábavou pro děti je kolotoč, dospělí se mezitím zahřejí vynikajícím svařeným vínem. Po celý den se budou prodávat na trhu bramboráky, vánoční cukroví a spousta dalších dobrot. Cášské firmy jsou výrobou cukrovinek proslavení po celém světě. Dominovými kostkami, marcipánovými zákusky, sušenkami Spekulatius a již zmíněnými proslulými perníčky „Printen“. Trhy jsou otevřeny ve dnech 22.11. – 23.12.2013 od 11 do 21 hodin. V neděli 24. listopadu je možné navštívit je od 18 do 21 hodin a v pondělí 23. prosince od 11 do 20 hod. Více informací na: www.aachen.de/EN/ts/90_festivals_events/90_30/index.html  .

Tip: Na vánoční trhy do Cách se můžete dostat rychle a levně i letadlem. Nejbližším letištěm je 65 km vzdálený Kolín nad Rýnem, kam z Prahy denně létá německá nízkonákladová letecká společnost Germanwings (www.germanwings.de). Z Kolína do Cách dojedete rychle a pohodlně vlakem.

 

Exit mobile version