Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Lahodné kuře po francouzsku

Nevíte, co v neděli vařit k obědu? Trochu zaexperimentujte a ochutnejte kuře po francouzsku.

kure parmentier, Malý dobrodruh
Chcete mít v neděli slavnostní oběd? Vyzkoušejte kuře parmentier. Foto: www.nebespan.cz

„Základem tohoto jednoduchého, ale velmi dobrého, lehkého a přitom efektního jídla jsou brambory a kuřecí prsa. Suroviny zcela běžné v každé kuchyni, ale v tomto receptu připravené s francouzským šmrncem. Existují různé varianty, my jsme si oblíbili tu s hrubozrnnou hořčicí,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

S názvem „parmentier“ se ve francouzské kuchyni setkáte i v jiných receptech, ale každý z nich bude vždy obsahovat brambory. „Antoine-Augustin Parmentier žil v osmnáctém století a neúnavně bojoval za prosazení brambor jako zdroje potravy pro člověka. Brambory byly totiž ve Francii uznány za „poživatelné“ až v roce 1772, více než sto třicet let po jejich přivezení do Evropy,“ upozorňuje na zajímavost, která se k tomuto pokrmu vztahuje, Sabina Kmecová.

Suroviny (pro 4 osoby):

5 větších brambor vhodných na kaši

250 ml 30% smetany

50 g másla

3 kuřecí prsa

1 cibule

1 česnek

1 sklenička kuřecího bujónu

3-4 lžíce hrubozrnné hořčice

olivový olej

1/2 lžičky curry

sůl

pepř

kousek parmazánu

Dále potřebujeme: kulatá servírovací formička (průměr cca 8 cm, výška cca 5 cm), plech vyložený pečícím papírem

Postup:

  1. Připravte běžným způsobem bramborovou kaši, dochuťte ji oříškem másla a trochou smetany, solí a pepřem. Kaše by neměla být moc řídká, abyste ji později mohli tvarovat ve formičce. Můžete samozřejmě použít i zbylou kaši.
  2. V pánvi rozpusťte trošku másla, přidejte lžíci olivového oleje, opečte stroužek česneku, přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte kuře nakrájené na kostičky (max. 2 cm) a zprudka opečte, aby nepustilo moc vody. Přidejte trochu bujónu, 2 lžíce hořčice, osolte, opepřete, nechte mírně povařit a odstavte. Směs by neměla být suchá.
  3. Servírovací formičku vymažte máslem a položte na plech. Na „dno“ dejte vrstvu kaše, trochu přitlačte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená ve formičce, na ni vrstvu masové směsi s hořčicí a navrch opět vrstvu kaše. Opatrně sejměte formičku a pokračujte podle toho, kolik porcí chcete vytvořit. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a zapečte cca 10 minut.
  4. Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, metličkou vešlehejte lžíci hrubozrnné hořčice a trochu curry koření podle chuti, případně mírně přisolte. Nechte na mírném ohni zredukovat (pozor, smetana má tendenci pěnit a přetékat).
  5. Doprostřed talíře dejte malou naběračku omáčky a „posaďte“ do ní teplé parmentier. Můžete ozdobit například parmazánovým chipsem (z nastrouhaného parmazánu uděláte hromádky na pečícím papíru a dáte zapéct do trouby na 200 stupňů, dokud se parmazán nerozpustí a nevytvoří kompaktní „chipsy“), grilovaným cherry rajčetem, petrželkou apod.

Jsou možné i různé varianty tohoto pokrmu, a to jak v náplni, tak v omáčce – např. místo hořčice můžete maso dochutit bylinkami, krájenými rajčaty atd. Můžete tak použít jiné maso, například mleté hovězí apod. Základem zůstává bramborová kaše.

Mohlo by se hodit: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech.

Více informací na www.nebespan.cz.

Exit mobile version