Kdo má rád frgály, neměl by v neděli 7. října chybět ve Velkých Karlovicích. A kdo je umí upéct, může zkusit své štěstí a poměřit svůj um s dalšími pekařkami.
V neděli 7. října se právě ve Velkých Karlovicích uskuteční 11. ročník soutěže o nejlepší valašský frgál. Koná se v rámci Karlovského gastrofestivalu. Začátek je v 11 hodin v karlovickém Spa hotelu Lanterna.
„Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál nejpozději půl hodiny před začátkem. Vzorky nejdřív posoudí porota, v jejímž čele opět usedne Ladislav Frgal. Poté budou ochutnávat návštěvníci. Připraveny budou také frgály na prodej,“ láká vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Během soutěže zahraje kapela Dareband a zapívá pěvecký sbor Karlovjanky. Vítězky či vítězové mohou získat kuchyňský robot ETA Gratus, mikrovlnnou troubu Whirlpool MAX a další ceny od Spa hotelu Lanterna a Resortu Valachy
Letošní novinkou bude zvláštní kategorie věnovaná neobvyklým frgálům a kuriozitám. „Každý rok nám pekařky vozí pro zpestření i různé zvláštní frgály – neobvyklých tvarů a velikostí, netradičně zdobené více druhy náplně, pomalované či popsané povidly… Tyto frgály nemohou být standardně hodnoceny porotou, protože nesplňují základní soutěžní parametry. Abychom ale i jejich autorkám vyjádřili uznání za tvořivost, vymysleli jsme pro ně novou kategorii,“ vysvětlila Zuzana Vašutová.
Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a má jednodruhovou náplň. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.
Dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty. Posuzuje se i vzhled a tvar koláče, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé – meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo třeba dýňové. Loni zvítězil povidlový frgál Blaženy Sedlákové z Velkých Karlovic.
Soutěž, která si již mezi místními pekařkami získala popularitu, vznikla před jedenácti lety spíše náhodou. „Shodou okolností se tehdy v našem hotelu jako host objevil pan Frgal. Jeho jméno nás zaujalo, slovo dalo slovo a první ročník byl víceméně neformální, hodnotilo se při něm deset frgálů spíše z okruhu známých,“ přiblížila vedoucí Lanterny Zuzana Vašutová. Věhlas soutěže od té doby roste a s ním i zájem o účast. Loni již porota hodnotila 74 frgálů, což bylo o 25 víc než rok předtím a celkově nejvíc v historii soutěže. Klání se účastní jak „domácí“ pekařky, které pečou jen pro sebe a svou rodinu, tak i profesionální pekařství ze širšího regionu.
Podrobnosti k soutěži najdete na www.karlovskygastrofestival.cz.