Jak pohostit návštěvu v horké letní dny? Čokoládou jistě ne. Připravte si doma lahodný tvarohový dort s ořechy. Poskytneme vám jednoduchý návod, díky kterému se vám bude péct jedna báseň.
„Tenhle zákusek si zamilujete, díky vyvážené kombinaci jednotlivých ingrediencí. Jemná vůně skořice v korpusu, lehounká nadýchaná tvarohovo-smetanová náplň, která se rozpouští na jazyku a božská chuť máslového karamelu s křupavými ořechy navrch. Hodí se nejen na letní piknik, ale i na slavnostnější příležitosti,“ říká Jana Ferenčíková z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.
Na těsto potřebujeme: 375 g hladké mouky, 250 g másla, 125 g moučkového cukru, 1vejce, 1 lžičku skořice, 1 lžíci kakaa.
Na náplň potřebujeme: 500 g plnotučného tvarohu, 150 g cukru krupice, 40 g škrobu, 3 vejce, 200 g ušlehané 33% smetany, lusk vanilky.
Na horní karamelovou vrstvu potřebujeme: 150 g cukru krupice, 40 g másla, 250 g hrubě nasekaných vlašských ořechů, 150 ml 33% smetany ke šlehání.
Postup
- Suroviny na těsto vsypeme do mísy, vše důkladně promícháme a vypracujeme v hladké těsto.
- Na dno dortové formy o průměru 26 cm vmačkáme těsto, včetně okraje do 3/4 výšky.
- Předpečeme v rozehřáté troubě na 180 °C, přibližně 5 min. mezitím si připravíme náplň.
- Cukr, vejce a škrob vyšleháme do pěny. V druhé míse smícháme tvaroh s naškrábanou vanilkou a postupně do něj přidáváme vyšlehanou pěnu a jemně metlou vmícháme do připraveného tvarohu. Na závěr vyšleháme šlehačku a také ji jemně vmícháme do náplně.
Hotovou náplň vlijeme na předpečené těsto. Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 45 minut. Na poslední 2 minuty přidáme troubu na 230 °C, aby těsto získalo zlatavou barvu. Necháme trochu zchladnout.
- Horní ořechovou vrstvu získáme zkaramelizováním cukru na pánvi, do které přidáme máslo, pořádně promícháme a necháme chvilinku probublat. Poté vsypeme nasekané ořechy, které zapracujeme do karamelu. Nakonec vlijeme smetanu a mícháme, dokud se vše nespojí. Připravenou směs nalijeme na upečený dort a necháme zchladnout.
Kdo stojí za tímto receptem?
Autorka receptu Jana Ferenčíková není vyučená cukrářka, ale vše kolem pečení ji zajímalo a bavilo už prakticky od dětství díky tetám, kterým pomáhala s přípravou dortíků a cukroví na různé slavnosti, hlavně na vánoce. Ve své sladké práci vychází z tradičních receptů, ale vymýšlí také různé kombinace chutí, aby hosté měli další důvod se za jejími zákusky stále vracet. A zatím se to daří!
Kavárna v Kašperských Horách
Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem, pilates i jógy a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech.
Více informací www.nebespan.cz.