Zná to asi každý rodič: co nachystat dětem k svačině, aby ji snědly nebo ještě lépe, aby jim chutnala? Odborníci z projektu Děti na startu vedou děti k pohybu a zdravému životnímu stylu třeba i tím, že s nimi ve školách připravují zdravé a přitom zábavné svačinky. Zde je několik receptů, které měly u dětí velký úspěch.
“Právě svačina je v rámci pravidelného a vyváženého stravování velmi důležitým denním jídlem, bohužel často vynechávaným a podceňovaným. Nezapomínejme jak na přesnídávku, tak na odpolední svačinu. Slouží nám a především dětem k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, mohou se lépe soustředit a jsou schopné podávat adekvátní výkony ve škole nebo při sportovní aktivitě,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu z Fitbee.cz a odborný garant projektu Děti na startu.
Recepty na zdravé svačiny
Všechny na vlastní kůži i chuťové buňky vyzkoušely děti v rámci projektu Děti na startu.
1. Sendvičové smajlíky
Suroviny na 2 porce: 2 ks hamburgerové bulky, 30 g pomazánky z čerstvého sýra (lučina/žervé, máslo, pažitka), 2 plátky krůtí šunky, 2 listy salátu, na ozdobu nakrájené okurky, rajčata a mrkev.
Postup: Vezmeme bulku, přepůlíme a opatrně kuchyňskými nůžkami vystříháme z horní části tvar připomínající zuby. Bulku potřeme pomazánkou, kterou jsme připravili vymícháním tuku, čerstvého sýra a posekané pažitky, přidáme šunku a list salátu. Nakonec připravíme zeleninovou oblohu a ozdobíme – 2 plátky okurky jako nohy a na párátka hroznové víno jako oči. Omytou, nakrájenou mrkev a rajčata přidáme k sendvičovému smajlíku na talíř.
2. Zapečené tousty s vejcem a šunkou
Suroviny na 2 porce: 4 plátky toustového celozrnného chleba, 2 vařená vejce, 2 plátky šunky, 2 rajčata, listový salát a sůl.
Postup: Nejprve uvaříme vejce natvrdo. Nachystáme si dva plátky toustového chleba, na jeden plátek dáme šunku, na druhý položíme na kolečka nakrájené lehce osolené vejce a kolečko rajčete. Celé přiklopíme a necháme na chvíli zapéct v troubě či v toustovači. Nakonec zdobíme rajčetem a listovým salátem.
3. Ovesno-banánové sušenky s oříšky
Suroviny na 10 sušenek: 450 g zralých banánů (asi 3 – 4 kusy), 200 g ovesných vloček, 20 g medu, 40 g oříšků (podle chuti mandle, lískové ořechy, kešu atd.), 10 g cukru a bílý jogurt.
Postup: Umixujeme banány, med a cukr do krémové konzistence. Pak přidáme ovesné vločky a mícháme, dokud se směs dobře nespojí. Na plech si nachystáme pečící papír. Připravenou směs nalijeme na papír ve tvaru obdélníku a snažíme se, aby měl více než 1 cm tloušťku. Pečeme při 180°C 25 – 30 minut. Nakrájíme do tvaru tyčinek a vychladíme. Můžeme podávat v misce s trochou bílého jogurtu jako chutnou svačinku.
4. Ovocný salát s jogurtem
Suroviny na 2 porce: 1 kelímek bílého jogurtu, 1 banán, ½ většího jablka, 1 kiwi, 100 g hroznového vína, ½ limetky, med, na ozdobu vlašské oříšky a rozinky.
Postup: Banán nakrájíme na kolečka, kuličky hroznového vína omyjeme a rozkrojíme napůl. Jablko a kiwi zbavíme slupky a nakrájíme na proužky. Až budeme mít ovoce nakrájené, pokapeme ho šťávou z půlky limetky a promícháme. K ovoci přidáme bílý jogurt, med a smícháme vše dohromady. Dobře salát chutná pokud je vychlazený. Nakonec salát ozdobíme vlašskými oříšky a rozinkami.
Děti na startu radí jak zlepšit stravování dětí:
– Připravujte svačiny doma a spolu, nespoléhejte na školní bufety
– Pomozte dětem s výběrem jídel ve školní jídelně
– Mluvte s dětmi o tom, co je zdravé a co nikoliv
– Zapojte děti do přípravy svačin i jiných jídel
Alarmující čísla: Nadváhou či obezitou trpí v České republice přibližně pětina chlapců a desetina dívek, 7 z 10 dětí tráví více než dvě hodiny denně u počítače a v 15 letech snídá pouze 46 % chlapců a 42 % dívek. Vyplývá to z poslední zprávy Světové zdravotnické organizace, která se zaměřila na zdraví a životní styl českých školáků.
Zdroj informací: www.detinastartu.cz