Na dovolené vždy ženám chutná. Možná je to z toho důvodu, že vaření přenechávají v tuto dobu odborníkům. Stává se vám během vašeho odpočinku, že si objednáte jídlo, které byste si někdy chtěli doma sami také připravit? Zkuste speciality, které vaří jen v Jižním Tyrolsku.
Bramborové noky s čerstvými rajčaty, Jihotyrolským špekem CHZO a sýrem Stelvio CHOP
PRO 4 OSOBY | STŘEDNÍ OBTÍŽNOST | DOBA PŘÍPRAVY 60 MINUT
INGREDIENCE
na noky
500 g moučných brambor
3 vaječné žloutky
120 g mouky
100 g Jihotyrolského špeku CHZO nakrájeného na kostičky
trocha soli
špetka muškátového oříšku
na dochucení
2 čerstvá (nebo sušená) rajčata
100 g sýra Stelvio CHOP
50 g olivového oleje
čerstvá bazalka
špetka soli
PŘÍPRAVA
Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kousky a nechte je vařit 20–25 minut v osolené vodě. Mezitím lehce orestujte Jihotyrolský špek CHZO a nechte jej vychladnout. Slijte brambory a ještě teplé (ne vařící) je protlačte lisem na brambory, poté je nechte vychladnout. Rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte semínka a lehce je prohřejte na pánvi s trochou oleje, soli a bazalky. K bramborům přidejte žloutky, sůl, muškátový oříšek a kostičky špeku a poté vše propracujte v hladké těsto. Rychle vytvořte noky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Pomocí cedníku či sběračky noky přemístěte na pánev s rajčaty. Přidejte trochu šupinek sýra Stelvio a ihned podávejte.
Kuřecí závitek a Jihotyrolský špek CHZO na rizotu s Jihotyrolskými jablky CHZO
PRO 4 OSOBY | STŘEDNÍ OBTÍŽNOST | DOBA PŘÍPRAVY 45 MINUT
INGREDIENCE
300 g kuřecích prsíček (2 ks)
150 g Jihotyrolského špeku CHZO nakrájeného na plátky
sůl, tymián
na rizoto
350 g rýže Arborio nebo Carnaroli
50 g cibule
50 g slunečnicového oleje
80 ml bílého vína
1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
2 jihotyrolská jablka CHZO
100 g šupinek sýra Stelvio CHOP
30 g másla
trocha soli, čerstvá máta
PŘÍPRAVA
Kuřecí prsíčka podélně rozkrojte na půl, osolte a okořeňte tymiánem. Každý plátek masa zabalte do plátku Jihotyrolského špeku CHZO. Závitky krátce osmahněte na pánvi a poté pečte 10 minut v troubě při 80°C. Omyjte jablka a i se slupkou je nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte ji na pánvi s trochou oleje. Přidejte rýži, za stálého míchání ji krátce orestujte a poté podlijte sklenkou bílého vína. Nechte víno odpařit a poté postupně za občasného míchání podlévejte teplým vývarem. Po 10 minutách přidejte jablka nakrájená na kostičky, vařte další 2–3 minuty a nakonec smíchejte s máslem a sýrem Stelvio CHOP a dle chuti dosolte. Při podávání položte na každou porci rizota kuřecí závitek a ozdobte mátou nakrájenou na drobné proužky.
Jablečný krém z Jihotyrolských jablek CHZO se zázvorem a pěnou z podmáslí
PRO 4 OSOBY | STŘEDNÍ OBTÍŽNOST | DOBA PŘÍPRAVY 30 MINUT
INGREDIENCE
na krém
3 Jihotyrolská jablka CHZO
250 ml jablečné šťávy
šťáva a kůra z 1 bio citronu
půlka vanilkového lusku
čerstvý zázvor (2-3 strouhnutí, dle chuti)
2 g jablečného pektinu (nebo agar agar)
na pěnu
220 g podmáslí (nebo bílého jogurtu)
2 plátky želatiny
80 g moučkového cukru
šťáva a kůra z 1 bio citronu
180 g smetany
PŘÍPRAVA
Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě, vymačkejte ji a ve vodní lázni ji rozpusťte v trošce podmáslí. Poté ji smíchejte se zbytkem podmáslí, přidejte citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a moučkový cukr a metlou vše dobře promíchejte. Ušlehejte smetanu a smíchejte se směsí z podmáslí. Směs nalijte do formiček nebo do misky, přikryjte potravinářskou folií a 2 hodiny nechte chladit v ledničce. Omyjte jablka a i se slupkou je nakrájejte podle své fantazie: na plátky, na kostičky nebo vyřízněte kuličky. Jablečnou šťávu nechte 5 minut povařit s citronovou šťávou, vanilkovým luskem, zázvorem a pektinem. Nakonec přidejte jablka a nechte vařit ještě 2 minuty. Nechte vychladnout v ledničce. Vychlazený jablečný krém nalijte do hlubší misky, z pěny z podmáslí vykrojte větší nok a krém jím ozdobte.
Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na stránkách: www.suedtirol.info a na www.facebook.com/jiznityrolsko.