Co ještě stihnout, než začne škola a s ní povinnosti spojené? Léto už pomalu končí a zbývá už jen pár dnů, které můžete bezstarostně strávit s dětmi. Proto vyrazte do nejjižnější části středních Čech, na rozhraní okresů Benešov, Příbram, Písek a Tábor, kde se rozkládá „Český Merán“.  Sportovně-relaxační areál Monínec nabízí mnoho sportovních aktivit, které potěší nejen děti, ale i dospělé.

Sedlec- Prčice:  Sportovní atrakce pro celou rodinu, Malý dobrodruh
Děti si zaručeně najdou aktivitu, u které se nudit nebudou. Foto: Dreamstime

Vžité pojmenování z 19. století pro krajinu v okolí města Sedlec-Prčice odkazuje na zřejmou podobnost s krajinou kolem italského města Merano. Co ale určitě v italském Meranu nenajdete, je nejvyšší vrchol Jistebnické vrchoviny, Javorovou skálu, kde se koncentrují sportovní atrakce, které jsou příslibem zábavy pro celou rodinu. Sportovně-relaxační areál Monínec zhruba 70 km od Prahy navíc nově disponuje tříhvězdičkovým Hotelem Monínec. Komfortní moderní ubytování s výhledem na krajinu České Sibiře a Jistebnické vrchoviny je doplněno wellness zázemím, kde zregenerujete své síly v bazénu s vířivkou, sauně, tělocvičně nebo pod rukama zkušených masérů.

Nuda rozhodně nehrozí!

Protože je výběr sportovních, mnohdy až adrenalinových aktivit na Monínci široký, tak nejprve vyrazte na tamní lanovou dráhu. Jízdou na vrchol, který ční do výšky 723 m, si vychutnáte nejen krásnou vyhlídku do kraje, ale budete mít většinu areálu, jak na dlani a učiníte si jednoduchý přehled, kde se jaké sportoviště nachází. Hned u vstupu na lanovou dráhu jsou umístěny bungee trampolíny, kde mohou děti pod dohledem instruktora vyzkoušet pohyb ve vzduchu. Jištění pružnými lany umožňuje zkoušet i přemety. Hned vedle ústí dráha tubingu, která byla vůbec první v České republice. Atrakci, jejíž podstatou je jízda klopenými zatáčkami po kartáčové dráze na speciálních gumách, propadnou jak děti, tak dospělí. Fyzicky nenáročný, avšak na přesnost zaměřený je discgolf. Speciální koše suplující „jamky“, do kterých musíte umístit létající talíř, jsou rozmístěny po sjezdovce a okolí. Příslib této disciplíny určitě povzbudí děti pro zpětnou pěší cestu z procházky. V lanovém centru můžete prověřit svoji stabilitu a schopnost pohybovat se ve výškách. Trasy různých obtížností s jištěním může vyzkoušet skutečně každý. Vžít se do role lovce můžete vyzkoušet na střelnici. Lukostřelba pod dohledem instruktora ukáže, zda jste skrytý Vilém Tell nebo zda se máte raději přeorientovat na jiný sport. Na milovníky snowboardingu čeká obdobný sport v letní variantě pod názvem mountainboard, kdy se svah sjíždí na prkně opatřeném kolečky. Hotelový areál má i dětské hřiště a venkovní krb, kde si děti mohou upéct sami buřtík.

Co všechno je k vidění?

Blízké i širší okolí můžete projet na horské koloběžce. Cílů je hned několik. Z horní stanice lanové dráhy se dostanete na místní poštovní úřad „Česká poštovna“, který sem byl přestěhován ze Sněžky v roce 2009. Vypravit se můžete i za bizony nebo na farmu Diagonála Y v Cunkově, která je zaměřená na chov huculských koní a realizuje vyjížďky na koních. Další zastávkou může být vesnická památková zóna Ounuz nebo Čertovo břemeno, což je skalní útvar s pověstí. Podle ní je pod kameny pohřben čert, který chtěl shodit kámen na nedaleký kostel. Ten však byl již vysvěcen a byl tak od zla chráněn. Čert vlekoucí kamenné břemeno se lekl a kamení se na něj sesunulo. Zkrátka, kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.

Jak chutná dančí maso?

V okolí nově otevřeného Hotelu Monínec se odjakživa vyskytuje dančí zvěřina, která se projevila jako regionální pokrm i v menu tamní hotelové restaurace. Chutně a originálně pojatý pokrm doplněný vhodným vínem můžete vychutnat ve spojení s neotřelým výhledem na panorama Českého Meránu. Šéfkuchař Lukáš Vokřál podává na Hotelu Monínec jako předkrm Marinovaný dančí hřbet v brusinkách a červeném víně doplněný plátky opečené hrušky. Hlavní chod v podobě Dančí kýty se šípkovou omáčkou doplnil oblíbeným karlovarským knedlíkem.

„V minulosti byla zvěřina výsadou převážně honorace, která ji získávala na četných honech, zatímco lid se k ní dostal nanejvýš prostřednictvím pytláctví. Nyní je samozřejmě lehčí se ke zvěřině prověřeného původu dostat, ale svízel nastává při zpracování. Zvěřinová kuchyně obecně je totiž velmi náročná na přípravu, a tak je jednodušší a příjemnější variantou vyzkoušet toto specifické maso v restauraci z rukou profesionála,“ říká Lukáš Vokřál, šéfkuchař Hotelu Monínec. „Dančí maso patří k nejkvalitnějšímu a nejjemnějšímu masu. Je lehce stravitelné díky nízkému obsahu tuku, vyniká pikantní chutí a navíc obsahuje nerostné látky jako železo,“ dodává Lukáš Vokřál, šéfkuchař Hotelu Monínec.

Více na www.moninec.cz.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*