Vánoce jsou už za dveřmi, a proto jsme nahlédli do zbrusu nové knihy Vánoční kuchařka pro dceru a vybrali několik osvědčených receptů na dobroty, které s tímto období souvisejí.
Perníčky
400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení
- Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte a nechte ho, aby práci udělal za vás. Hotové těsto je – jak Andrea říká – měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
- Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.
Čokoládové lanýže
70 g smetany ke šlehání
100 g másla
60 g cukru (může být i méně)
200 g kvalitní čokolády
2 lžíce likéru dle vlastní volby
kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)
- Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložte do druhého dne do chladu, aby ztuhla.
- Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
- Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.
Vařené uzené maso
1 kg uzeného masa
2 mrkve
1 petržel
1 cibule
3 kuličky nového koření
3 kuličky černého pepře
500 g hovězích kostí
- Mrkev a petržel oškrábejte, cibuli oloupejte. Všechno maso i kosti opláchněte pod studenou tekoucí vodou a vložte do hrnce. Zalijte vodou tak, aby bylo akorát ponořené, přidejte zeleninu, koření a přiveďte k varu – jen velmi mírnému, sotva znatelnému. Vzniklou pěnu odstraňujte a vařte 75 minut.
- Vyndejte uzené maso na talíř a nechte ho zakryté chvíli odpočinout. Po deseti minutách slijte uvolněnou šťávu zpět do vývaru, maso nakrájejte na plátky a můžete ho podávat s čočkou a chlebem.
- Hovězí kosti ještě touto dobou nejsou zcela provařené, takže pokud si chcete připravit silnější vývar, nechte všechno další dvě hodiny pozvolna vařit (nebo spíše táhnout, o velké bubliny v hrnci tu nikdo nestojí). Chcete-li však rovnou z vývaru připravit polévku, čtěte následující recept, jak na to.
recepty pocházejí z Vánoční kuchařky pro dceru, vydal Smart Press, www.smartpress.cz