Po celý měsíc říjen se na zámku v Napajedlech konají kurzy vaření, které pořádá Moravský kulinářský institut. Pokud se této ojedinělé akce zúčastníte, pak budete mít příležitost naučit se zdravě vařit z nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny.
„Chceme Vám v následujících čtyřech kurzech vaření ukázat možnosti a variace vaření pokrmů, kde zelenina a ovoce hraje prim, kde neodmyslitelnou filozofií tohoto vaření je použití regionálních surovin, a to v čase, kdy jsou pro nás nejhodnotnější,“ říká šéfkuchařka Moravského kulinářského institutu Eva Gajdošík a dodává, že vás v kurzech seznámí s jednoduchými recepty a postupy, jejichž výsledkem je nádherný pokrm, který uspokojí chuť, ale také zrak i čich.
Pro koho je kurz určen?
„V neposlední řadě Vás seznámíme s vlivem zeleniny či ovoce na Váš organismus, tedy i zdraví. Kurzy jsou určené především pro laickou veřejnost, pro lidi, kteří se začínají učit vařit nebo pro ty, kteří už vaří a chtějí se naučit něco nového,“ říká Gajdošík.
Kdy se kurzy konají?
První z kurzů proběhne ve čtvrtek 18. října od osmnácti hodin v zámku Napajedla a zájemci se dozví, jak si poradit například s vodnicí, šalotkou nebo černým kořenem. Každý následující čtvrtek se pak můžete naučit správně pracovat s kořenovou zeleninou, dýněmi, bramborami a čeká vás i řecká a italská kuchyně.
Zámek Napajedla
Pro milovníky historie je zámek otevřen. Prohlídky se konají každou sobotu a neděli vždy od deseti do šestnácti hodin. Nahlédnout můžete pod pokličku skvostu barokní architektury, který se pro veřejnost plně otevírá teprve od roku 2009. Absolvujete prohlídku historických sálů zámku s výkladem a potom si můžete posedět v zámecké kavárně například u domácího bylinkového čaje.
Více informací naleznete na www.zameknapajedla.cz.