Není snad nikdo, kdo by neznal Žatecko jako oblast proslulou chmelem. Jeho zpracování je spojeno se zrodem nejslavnějších světových piv. Kořeny ojedinělé chmelařské tradice sahají daleko do minulosti, až tisíc let zpátky. Chmelařství provází návštěvníky regionu na každém kroku a zaujalo také porotce prestižní evropské soutěže EDEN (European Destinations of ExcelleNce) představující turisticky výjimečné destinace. Atraktivně pojaté technické památky, které oslavují zelené zlato a patří mezi místní hmotné dědictví, poslaly Žatecko až do finále českého kola soutěže.

Chmel všude, kam se podíváš

Do Žatce za pivem, Malý dobrodruh
Žatecko je oblast proslulá chmelem. Foto: www.chchp.cz

Při putování krajinou Podlesí a Poohří vaši pozornost bezpochyby upoutají několikametrové chmelniční sloupy stojící v zákrytu jako vyrovnané pluky vojsk. Lesy, pole a chmelnice pak společně modelují krajinu kolem Ohře s horizontem Českého středohoří na pozadí. Na území Žatecké chmelařské oblasti se téměř ve všech obcích nacházejí stavby související právě s chmelem. Dodávají městům, vesnicím a krajině neopakovatelný ráz.

 

V pití piva jsou Češi jedničkami

V konzumaci piva se Češi řadí mezi světovou špičku, ale historii národního nápoje zná málokdo. V centru chmelařské oblasti, v severočeském Žatci, si můžete své znalosti o chmelu a pivu obohatit v největší expozici tohoto typu na světě. Místní Chmelařské muzeum poutavě seznamuje s vývojem chmelařství od raného středověku až po současnost. Objekt bývalého skladu a balírny chmele je příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století. Ve sbírkách naleznete dobovou dokumentaci s vyobrazením chmele a způsobu jeho pěstování na kresbách, rytinách i fotografiích, dále historické stroje, mechanizační prostředky či nářadí. Na dvoře muzea se pro názornost nachází část konstrukce chmelnice. Jsou na ní vysázeny nejrozšířenější odrůdy chmele pěstovaného na Žatecku.

Tajemství chmele a piva bude prozrazeno

Do Žatce za pivem, Malý dobrodruh
Lidé mají jedinečnou možnost zjistit tajemství pěstování chmele a vaření piva. Foto: www.chchp.cz

V těsné blízkosti se nachází Chrám chmele a piva, který srozumitelnou a poutavou formou přibližuje dětem i dospělým tajemství pěstování chmele a vaření piva. Chmelový maják se rozzáří vždy, když upozorňuje na konání slavnostních událostí ve městě. V jeho útrobách návštěvníky překvapí 3D projekce přes skleněnou podlahu výtahu, na vrcholu věže se nachází vyhlídková plošina. V Labyrintu v budově starého skladu chmele můžete prokázat svůj smysl pro orientaci. Pokud se vám podaří projít spletí uliček tvořených chmelovými žoky, čeká vás na konci poklad chmelařského kraje. Erbovní síň vám představí historii pěstitelů chmele a objasní slavné tradice žatecké oblasti. Přesný čas si pak můžete seřídit podle Chmelového orloje z dílny pražského uměleckého kováře Petra Podzemského. Dvanáct apoštolů nahrazují upravené hrací mariášové karty. Pohyblivé postavy oslavují dočesnou a připíjejí si pivem. Nechybí ani zvěrokruh, který upozorňuje na průběh typických prací na chmelnicích.

Jak se vaří pivo?

Minipivovar „U Orloje“ nechává nahlédnout pod pokličku vaření piva. Zlatavý mok se připravuje přímo před zraky návštěvníků. Tradiční metodou se zde vaří tři druhy piva – Chmelový ležák, Žatecký samec a Chrámové tmavé – s přídavkem nefiltrovaného, „živého piva“ podle zkušeností generací českých sládků. Při výrobě Žateckého samce se pro dosažení tmavšího zabarvení i dnes stejně jako ve středověku používá část nakouřeného sladu. K finálnímu chmelení je dodán tradičně nejkvalitnější jemný aromatický chmel z vyhlášené chmelařské polohy „Údolí Zlatého potoka“. Výsledkem je chuťovým buňkám lahodící jedenáctistupňové pivo s obsahem alkoholu 4,5 %.

Žatec ve filmu

Novou atrakcí areálu je Klášterní zahrada určená především dětským návštěvníkům. Ti si zde mohou pohrát na dětském hřišti, prohlédnout si voliéry s ptactvem nebo výběh pro drobné zvířectvo, rozeznat rostlinky v bylinkové zahradě. Další novinkou je zrekonstruovaná budova unikátní renesanční Sladovny, kde je umístěna galerie moderního umění a výstava „Žatec ve filmu“. Na krátké ukázky desítek filmů natáčených v Žatci navazuje malé televizní studio. Děti si zde před kamerou vyzkouší herecké a moderátorské schopnosti.

Prožijte oslavy sklizně chmele na vlastní kůži aneb Žatecká dočesná

Chcete si vyzkoušet svoji zručnost při česání chmele nebo si zatančit s korbelem piva na hlavě? Pak nepropásněte vrcholnou akci královského města – Žateckou dočesnou, která proběhne od pátku
31. srpna do soboty 1. září 2012. Letošní již 55. ročník nabídne k ochutnávce více než 40 druhů piv českých i zahraničních pivovarů. V rámci oslav dočesání posledního chmelového štoku budou připraveny tři hudební scény, každá jiného zaměření. Pro milovníky adrenalinu je přichystán výlez po žebříku na vrchol 18metrového komína bývalé sušárny chmele.

Více informací o regionu na www.chchp.cz.

O projektu EDEN (European Destinations of ExcelleNce)
Projekt Evropské komise vyhlašovaný od roku 2006 zaměřený na rozvoj trvale udržitelného cestovního ruchu. Prostřednictvím národních soutěží se hledají excelentní evropské destinace, které se vyznačují svou jedinečností, kombinují nevšední přírodní a kulturní krásu s nabídkou atraktivních služeb pro všechny skupiny návštěvníků a díky tomu zprostředkovávají výjimečné a neotřelé zážitky. Soutěž se vyhlašuje každý rok na specifické téma s cílem zviditelnit méně známé evropské regiony a upozornit na jejich kouzlo a unikátní rysy – v dané zemi ale i za hranicemi. Česká republika se soutěže účastní od roku 2009 a jejím garantem je agentura CzechTourism.

Vítězové jednotlivých ročníků:

2009 – téma Cestovní ruch a chráněná území – České Švýcarsko

2010 – téma Voda jako turistický cíl – Bystřicko

2011 – téma Obnova hmotného dědictví – Slovácko

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*