Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Potraviny, po kterých se vaše tělo zahřeje

Kromě teplého svetru a horkého čaje, můžete ještě jinak zahřát své tělo. Výživový specialista Martin Škába vám poradí, jaké potraviny jíst, abyste se vyhnuli chřipky a nachlazení. Tak hurá do obchodu nakoupit zázvor, skořici i kysané zelí!

citrusy, Malý dobrodruh
Správnou stravou dosáhnete toho, že se vám chřipka vyhne obloukem. Foto: www.skaba.cz

„Jestliže chceme mít lepší imunitu a být více odolní, musíme nejprve upravit naši stravu. Ta totiž ovlivňuje naše zdraví z velmi podstatné části. Každá potravina, v našem těle vyvolává určitou reakci. Ochlazuje nás, je neutrální nebo nás zahřívá – jedná se o takzvaný termický účinek potravin. Na podzim a v zimě bychom tedy měli ve svém jídelníčku buď omezit, nebo úplně vynechat ochlazující potraviny,“ podotýká Martin Škába.

Kysané zelí i nakládané okurky místo jogurtů

A čeho se tedy vyvarovat? Podle odborníka nejvíce ochlazující jsou zejména mléčné výrobky. „Ty navíc zahleňují plíce a trávicí trakt a silně překyselují. Prospěšné živé bakterie do svého těla mnohem lépe vpravíte prostřednictvím kvašené zeleniny. Pokud budete jíst pravidelně kysané zelí a nebo tzv. pickles, velmi rychle pocítíte pozitivní změny,“ doporučuje Martin Škába, na jehož portále www.skaba.cz najdete největší seznam 111 rad, jak zhubnout.

Trochu vůně orientu

Pomeranče, grepy, citrusy…, ty si zpravidla na podzim přidáváme do svého jídelníčku, abychom do sebe dostali více potřebných vitamínů. Ty všechny a rovněž banány, citrony, nebo mandarinky však podle Martina Škáby náš imunitní systém velmi ochlazují. „Mnohem lepší je na podzim využít síly koření. Pokud si dáte například skořici, která má silný zahřívací účinek, pak se sníží chladivost banánu a podobně. Jak vařit a kombinovat potraviny s kořením je poměrně velká věda, ale rozhodně se jí vyplatí věnovat trochu času.“

A jaká koření v chladném počasí zahřeje a pomůže naší imunitě? Kari, pepř, paprika, zázvor, skořice. Tedy se jich nebojte…

Zeleninu jedině vařenou

Syrová zelenina podle čínské medicíny velmi ochlazuje, je proto lepší je tepelně upravit a ideálně opět použít koření, které zahřeje. Nemusíte se vzdát ani rychlých svačinek v kanceláři v podobě zeleniny! „ Jednoduchá rada je zeleninu nakrájet, dát do misky a zalít horkou vodu. Po třech minutách změkne, „chlad“ se sníží, a pokud přidáte koření, rozhodně vám bude chutnat,“ doporučuje Martin Škába.

Čarovný čaj

Ovocný a černý čaj vám na podzim a v zimě udělá mnohem větší službu než zelený, který má opět velmi silné ochlazující účinky. Velmi dobře vám naopak udělá pravidelné přidávání půl lžičky skořice do každého šálku čaje. A nezapomínejte také na zázvorový čaj! „Nejintenzivněji pak působí šálek obsahující hřebíček, nastrouhané jablko, sušenou nastrouhanou kůru z mandarinky, kustovnici čínskou, skořici a zázvor. Povařte tři až pět minut, pak nápoj slejte a pijte ideálně třikrát denně,“ dělí se o svůj osvědčený recept Martin Škába.

Doba očisty

Každý den začínejte se sklenicí teplé vody s rozemletým lněným semínkem, které má blahodárný účinek na „úklid“ vašeho tlustého střeva, čímž výrazně podporuje imunitu.

Vlažná voda vás otuží

Pro zlepšení své imunity uděláte hodně, když se začnete každé ráno postupně sprchovat vlažnou vodou a pomalu snižovat její teplotu. Pokud tak učiníte 2x denně, tělo si zvykne rychleji.

Exit mobile version